Retningslinier for vuggestuemad

I vuggestuen følger vi Sundhedsstyrelsens retningslinier og anbefalinger vedrørende mad til små børn under 3 år. For mere information om mad til børn under 3 år henvises til Sundhedsstyrelsens udgivelse ”Mad til spædbørn og småbørn - fra skemad til familiemad”

 

Udgivelsen: fra skemad til familiemad

 

Spædbørn (fra 6-12 måneder):

-          Ylette, Ymer og kvark serveres ikke i store mængder (et helt måltid) pga. det høje proteinindhold, der kan belaste nyrene.

-          Honning får børnene ikke pga. risikoen for spædbarnbotulisme.

-          Nitratholdige grøntsager (spinat, rødbede, fennikel og selleri) får børnene kun i     begrænset mængde, da nitratet i disse omdannes til nitrit og kan formindske ilttransporten i blodet. Må kun udgøre 1/10 af et måltid eller kun serveres med ca.14 dages mellemrum.

-          Salt begrænses så meget som muligt, da det kan belaste nyrene for børn mellem 4-7 mdr.

-          Grøden laves udelukkende på sødmælk, og der tilsættes en teskefuld vegetabilsk   fedtstof. Dette gøres for at øge energitætheden i maden og sikre, at børnene får nok umættede fedtsyrer, der er vigtige for væksten.

-          Fra 6-9 mdr får børnene modermælkserstatning kombineret med sødmælk.

-          Fra 9-12 mdr. drikker børnene sødmælk.

 

 

Børn over 1 år:

-          Børnene drikker letmælk.

-          Grød laves på letmælk og tilsættes ikke fedtstof.

-          Hele rå æblestykker serveres ikke pga. risikoen for fejlsynkning.

 

 

Børn 0-3 år:

-          Hele nødder, peanuts, hele rå gulerødder eller hele rå æblestykker serveres ikke pga. risikoen for fejlsynkning.

-          Rugbrødet er udelukkende mørkt rugbrød uden kerner, fordi børn under 3 års tarmflora ikke kan nedbryde hele kerner. Børnene tager ikke skade af kernerne, men de nedsætter energitætheden i kosten.

-          Rosiner. Børnene får kun en begrænset mængde rosiner pga. det høje sukker-indhold og risikoen for svampegiften ochratoksin A, som er kræftfremkaldende. Vejledende mængde er 50 g. om ugen.

-          Rovfisk (rokke, helleflynder, oliefisk, sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre, sandart og tun) serveres kun i begrænset mængde pga risiko for et højt indhold af kviksølv. Dåsetun er dog undtaget, fordi fiskene deri er for små til at udgøre nogen risiko.

Indtast brugernavn og adgangskode, for at logge ind på intranetfunktionerne.

Åbningstider

Mandag - fredag:
07.00 - 17.00

Lukkedage